Tesla

 

Kot morda veste je Nikola Tesla eksperimentiral predvsem na prenosu električne energije. Potem, ko je odkril in patentiral izmenični električni tok, so naredili prvo elektrarno po njegovih načrtih na Niagarskih slapovih. Največji problem je vedno predstavljal prenos električne energije od elektrarne do porabnika. Pred izumom izmeničnega toka, so bili problemi prenosa enosmernega toka še večji. Čeprav je izmenični tok nekoliko olajšal zadevo, je bila dostava elektrike do ljudi še vedno pobožna želja lastnikov elektrarn, ke takrat še ni bilo razvitih električnih omrežij. Tako so bili pripravljeni kaj vložiti tudi v razvoj prenosa elektrike.

Tako je Tesla odkril alternativen način prenosa elektrike preko etra. Prva žica je bila zemlja (ozemljitev) druga žica pa je bila brezžična, eter in elektrostatika. Torej elektromagnetno valovanje in elektrostatično valovanje. Elektromagnetno prenašanje je zelo učinkovito na kratke razdalje, najboljše se obnese v klasičnem transfomatorju. Toda z razdaljo izgube naraščajo na kvadrat. Povsem drugače se obnese elektrostatično valovanje, ki ne upada toliko z razdaljo. Za elektrostatično valovanje so potrebne velike napetosti na izhodu. Pomembna je tudi frekvenca. Učinkovito prenašanje električne energije na ta način (elektrostatično) je možno le pri nekaterih frekvencah, ki so navadno zelo visoke.

 

Pri prenašanju električne energije na elektromagneten način (radijsko valovanje) so odkrili, da je ravno obratno. Nižja, kot je frekvenca, bolj je zadeva učinkovita. Predvsem, ko pride do interakcije z ionosfero zemlje. Tukaj je prišlo do več stranskih učinkov, predvsem do vpliva na vreme.

No Tesle in Morgana za njim ni zanimalo vreme, pač pa kako čim več zaslužiti. Ko je Tesli uspelo narediti brezžičen prenos, ki je sicer imel precejšnje izgube, so morali odkriti kako to elektriko kasirati. Tega pa se pri brezžičnem prenosu praktično ne da, ker si lahko vsakdo postavi sprejemnik na dvorišču. Tako so bili prisiljeni program opustiti. Tesli to ni bilo najbolj pogodu, saj je rad propagiral samega sebe, kot znanstvenika in izumitelja, zato je bil vseeno pripravljen iti naprej, toda oboževalci denarja pa ne.

Ob eksperimentiranju z brezžičnim prenosom električne energije na daljavo, je Tesla odkril, da že v naravi obstajajo nihanja na določenih frekvencah, ki so naraven pojav na zemlji in v vesolju, torej da že obstajajo naravne elektrarne v naši okolici. Tako je tudi patentiral sprejemnik takoimenovanih črnih žarkov. Na tem področju je bilo kar nekaj uspešnih raziskovalcev, med njimi najuspešnejša Dr. T. Henry Moray  in Dr. Schwartz.

 

No dobili smo novega genija. 13 letnik je repliciral sprejemnik električne energije na Teslovi osnovi kar v domači kotlovnici. Torej lahko vidite, da ni vse za lase privlečeno.